Έρπης ζωστήρας: Δημιουργεί πρόβλημα στην καρδιά; - TFM.gr

Ο έρπης ζωστήρας είναι μια ιογενής λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό varicella zoster virus (VZV), τον ίδιο ιό που προκαλεί την ανεμοβλογιά.

Η αρχική λοίμωξη από τον VZV προκαλεί την ανεμοβλογιά που αφορά συνήθως παιδιά και εφήβους. Μετά το πέρας της ανεμοβλογιάς, ο ιός παραμένει αδρανής στον οργανισμό και αρκετά χρόνια αργότερα μπορεί να προκαλέσει έρπητα ζωστήρα.

Ο κίνδυνος εμφάνισης έρπητα ζωστήρα αυξάνεται με την ηλικία και ιδίως μετά τα 60 έτη.

Έρπης ζωστήρας και εγκεφαλικά/ καρδιακά επεισόδια

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ηλικιωμένοι που πάσχουν από έρπητα ζωστήρα είναι δύο φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν ένα εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο. Ο ιός φαίνεται ότι εξαπλώνεται μέσα στις αρτηρίες αυξάνοντας ενδοαγγειακά τη χοληστερόλη και άλλα λιπίδια, δημιουργώντας ευάλωτη αθηρωματική πλάκα με κίνδυνο να ραγεί το τοίχωμα της αρτηρίας και να εμποδίσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο ή την καρδιά.

Επιπλέον ο πόνος και το στρες που προκαλεί ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση, θέτοντας τις βάσεις για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος παρατηρείται συνήθως την πρώτη εβδομάδα μετά τη διάγνωση του έρπητα ζωστήρα.

Τι λένε τα στατιστικά στοιχεία για τον έρπητα ζωστήρα

Μεγάλη έρευνα που διενεργήθηκε στη Νότιο Κορέα συσχέτισε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου σε άτομα με ανεμοβλογιά και έρπητα ζωστήρα. Συγκεκριμένα σε 519.880 ασθενείς από το 2003-2013 αναγνωρίστηκαν 23.233 περιπτώσεις έρπητα ζωστήρα.

Οι ασθενείς αυτοί ήταν πιο πιθανό να είναι γυναίκες και είχαν περισσότερους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή, όπως ηλικία, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτης και  υψηλή χοληστερόλη. Ο έρπητας ζωστήρας βρέθηκε ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σύνθετου καρδιαγγειακού επεισοδίου, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 41% και μεμονωμένα του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 35% και καρδιακής προσβολής κατά 59% αντίστοιχα.

Ο κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής ήταν υψηλότερος το πρώτο έτος μετά την εμφάνιση του έρπητα ζωστήρα και μειώθηκε μετά το χρόνο.

Επιπλέον, ασθενείς με εγκατεστημένα καρδιακά νοσήματα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο όταν προσβληθούν από έρπητα ζωστήρα επειδή αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να καταπολεμήσουν τον ιό και οι επιπλοκές του μπορεί να είναι πιο σοβαρές.

Τι συστήνουν οι ειδικοί

Συνιστάται ασθενείς με ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου να ανοσοποιούνται έναντι του έρπητα ζωστήρα και άλλων τέτοιων ασθενειών που μπορεί να θέσουν μια ήδη προσβεβλημένη καρδιά σε κίνδυνο.

Επίσης, άτομα με χρόνιες παθήσεις συμπεριλαμβανομένης της αρτηριακής υπέρτασης, του διαβήτη και της υπερχοληστεριναιμίας, πρέπει επίσης να εμβολιάζονται, καθώς ένα αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να ενεργοποιήσει τον ιό, αναπτύσσοντας έρπητα ζωστήρα και αυτό το στρες στην καρδιά και στον οργανισμό εν γένει να οδηγήσει σε καρδιακά ή εγκεφαλικά επεισόδια.

Νικόλαος Καραμιχαλάκης

Καρδιολόγος-

Εξειδικευμένος στη Καρδιακή ανεπάρκεια από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης. Υποψήφιος διδάκτωρ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Υπεύθυνος ιατρείου Καρδιακής Ανεπάρκειας στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.

Email: karamichalakisnick@outlook.com